Svenskt Modellflyg                

Bläddrar i: / Fråga om tullförordning
2015-07-25 08:54:56
Fråga om tullförordning    
oveb
Skicka mail
Jag undrar om det finns någon som kan tullförordningar och/eller  lite juridik? Jag siktar in mig på tingsrätten.

Jag har under många år alltid handlat alla mina behov hos svenska leverantörer av modellflyg, för om vi inte gör det så dör de ut och vi blir lidande. Men jag gjorde nyss ett undantag och beställde några saker från Hobbyking för att prova. Eftersom de har ”butiker” runt om i världen så var jag noga med att lägga beställningen hos deras butik inom EU, jag tror den ligger i England. Men jag kanske har fel? De hade flera alternativ för frakten, jag valde UPS som var billigast. Så jag betalade 1674 kr i förskott inklusive frakt hem till mig.

Jag lade beställningen en onsdag och på måndagen kom UPS med paketet. Till min förvåning har jag också fått en faktura från UPS som säger Kostnader/avgifter 126, Kostander/avgifter 389, moms 32, summa 547.  Inget annat.

Jag har givetvis invänt mot fakturan men de säger att jag är tvungen att betala tull och moms, och de har sänt mig en aktivitetslista som tar upp alla lastningar/omlastningar från Hongkong till mig. Att jag har lagt beställningen inom EU spelar ingen roll.

Jag har mailat Hobbyking med förfrågan om varifrån leveransen är gjord och fått svaret:
I have checked that you purchased your order from our Europe warehouse.

Min tanke är att om jag har lagt beställningen  inom EU så är det HK´s ansvar att betala tull  från Hongkong till EU. Jag visste ju inte att de tänkte sända varorna direkt från Hongkong till mig. Annars blir ju situationen för oss konsumenter fullständigt orimliga, om du köper ett par byxor i Tyskland så får du en faktura på tull & moms därför att de lät tillverkaren i Kina sända byxorna direkt till dig istället för via butiken. Det är ju förmodligen också bedrägeri, därför priset för varorna måste ju ha inkluderat tull & VAT, vilket de slipper betala. Jag tycker detta är så upprörande att jag vill låta ärendet gå till tingsrätten för prövning. Har någon en kommentar till detta?


Nu om kvaliteten på varorna från Hobbyking. Jag har haft en powerpanel uppepå ett litet 12V mc-blybatteri för start av glödstiftare. Då har amperemätaren visat mig att glödstiftet har varit OK. Men den panelen pajade så därför beställde jag en ny panel från HK av märket Turnigy. Men ute på fältet så startade inte OS-motorn hur mycket jag än körde startmotorn och trots att nya panelen visade massor av ampere genom glödstiftet. Så till slut satte jag på en vanlig  liten glödare på stiftet och motorn startade inom en halv sekund! Så Turnigys powerpanel var totalt värdelös så jag fick skrota den, men jag har kvar fakturan på tull&moms.

En gång tidigare har jag köpt ett litet elektroniskt relä, märke Turnigy. Det visade sig att så fort jag kom i närheten av reläet med en vanlig skruvmejsel så slog reläet om. Så det reläet vågade jag inte ha i min stora modell utan fick skrota det.

Så nu har jag lärt mig, aldrig mer någonting från Turnigy. Och inget mer från HK.


BOB

2015-07-25 10:41:34
RE: Fråga om tullförordning    
bem
Skicka mail
Hej,
Vad står i HoppyKings villkor (som jag antar finns på deras hemsida)? Nämns nåt om att de har rätt att skicka varor från Hongkong även om man beställer från deras EU warehouse?

Fast jag funderar på detta:

"United Kingdom Warehouse
This item is only avaliable to UK customers."

"Euro Warehouse
This Product is located in our Euro Warehouse & avaliable to European countries."


Vilken av dessa två Warehouse beställde du från?

Som jag förstår det måste man beställa från EU Warehouse (såvida men ej bor i England) om man bor inom EU (om man vill slippa tull). United Kingdom Warehouse verkar ju bara vara för kunder bosatta i England. Om det nu var från det Warehouse du gjorde beställningen så kanske det kan bli som det blev för dig?


Är det nån annan som råkat ut för detta?

/Bo
*** Redigerat av bem klockan 2015-07-25 17:03:08 ***

2015-07-25 11:05:46
RE: Fråga om tullförordning    
McRegor
Skicka mail
Som jag har fattat detta så var det tidigare bara kunder inom U K som kunde beställa från deras U K Warehouse men numera har i alla fall jag fattat/trott att alla inom EU kan göra detta. Beträffande beställningar från deras EU Warehouse så är ju ofta priserna högre vilket jag tolkat som att moms därmed är inkluderat. Sen tror jag knappast att det är hållbart för Hobbyking att skeppa direkt till slutkund från Hongkong om vi beställer via deras EU Warehouse - då kan det säkert hända så som beskrivits ovan. Men frågan är om beställningen verkligen gjordes via "lagersaldot" hos EU-lagret... Det är lätt att göra fel och just detta med fraktalternativ (UPS i detta fall) gör mig tveksam. Jag har för det mesta bara ett fraktalternativ från EU Lagret och det kostar strax under 15 $ och går via GLS (Schenker i Sverige).
Roger
www.mcregor.se

2015-07-25 11:17:33
RE: Fråga om tullförordning    
N17NL
Skicka mail
Jag har beställt från båda varuhusen i Europa utan problem och utan några avgifter vid ankomsten till Sverige. Normalt betalas momsen i det landet där varan säljs inom EU och det är ju dyrare än det internationella varuhuset i Kina så man får ju anta att Hobbyking redovisar moms till Storbrittanien respektive Holland. Men jag har för mig att jag läst att några råkat ut för att få paket från Kina istället fastän man beställt från Europa varuhusen antagligen p.g.a. felaktigt lagersaldo. I så fall finns det en tulldeklaration utanpå paketet oftast som en klisterlapp när det kommer från Kina.

2015-07-25 11:29:27
RE: Fråga om tullförordning    
McRegor
Skicka mail
oveb - kolla din order hos Hobbyking - via "View order" i din orderöversikt under ditt konto. I slutet av beskrivningen på varje orderrad så står det normalt EU Warehouse (inom parentes) om du verkligen beställt från just EU Warehouse. Står det inte detta så har du rimligen beställt från nåt av deras övriga lager.
Roger
www.mcregor.se

2015-07-25 12:02:32
RE: Fråga om tullförordning    
rc9
Skicka mail
Hände även mig. Ca 4 veckor sedan. Eu varuhuset. Sakerna kom på en vecka som vanligt från Eu. Även jag hade Ups och även jag fick betala tull och avgifter på strax över 50% av totala kostnaden inkl frakt. Har inte orkat lägga energi på det men visst retar det mig att man betalar mer från eu än det internationella för att slippa kluddet med extra avg tex och sen skickas det från Hong Kong likväl.

2015-07-25 12:11:09
RE: Fråga om tullförordning    
McRegor
Skicka mail
Märkligt rc9 - jag får bara ett fraktalternativ från EU Warehouse (14,71 $ tror jag det står)... Och det är inte UPS...
Roger
www.mcregor.se

2015-07-25 12:21:53
RE: Fråga om tullförordning    
rc9
Skicka mail
Provade också nu. Får inte heller Ups nu när jag gör motsvarande beställning.

//Kalle

2015-07-25 18:10:06
RE: Fråga om tullförordning    
McRegor
Skicka mail
Känns som att beställningen ändå inte gjorts från EU Warehouse om det dyker upp andra fraktalternativ för under i vart fall det senaste året så har alla mina beställningar fraktats på samma sätt och till samma kostnad vid beställningar från detta lager.
Roger
www.mcregor.se

2015-07-25 18:32:00
RE: Fråga om tullförordning    
AndWho
Skicka mail
Mystiskt.
Kolla beställningen igen. Som nämnts ovan ska det stå "European Warehose" på varje artikel, samt på en rad längre ner:

  "Shipment Registered (Tracking) Parcel - Netherlands to Sweden US$14.71 "

Verkar otroligt att HK skulle skeppa från Kina med UPS om allt ovan stämmer. Jag tror nog också man råkat beställa från fel ställe.

Om man t.ex beställer Lipo från Global Warehouse så får man valet att frakta med Fedex, SCS eller UPS. Där UPS är billigast. Skulle tippa att man klickat i UPS alldeles själva.

Att UPS har en moms-service är inte så överraskande, även Svenska Posten sköter det åt staten. Tror att SCS m.fl. också gör det.

/A

2015-07-26 08:25:15
RE: Fråga om tullförordning    
phell
Skicka mail
Det finns en liknande diskussion på Sweclockers i tråden "Beställa kamera från eBay, skatt/tullavgift?"
"Det spelar egentligen ingen roll varifrån de skickar varan, utan vart (sic!) bolaget du köper ifrån är registrerat någonstans."

2015-07-26 09:48:30
RE: Fråga om tullförordning    
McRegor
Skicka mail
Tror knappast att HK kan ha en rörelse i ett EU-land utan att vara registrerad i det landet så i detta fallet misstänker jag att grejorna av nån anledning inte beställts från EU-lagret - inte minst beroende på det fraktalternativ som valts och som jag personligen inte sett vid beställningar från detta lager.
Roger
www.mcregor.se

2015-07-26 11:34:58
RE: Fråga om tullförordning    
flygrc
Skicka mail
UPS får man bara från HK i HK, från EU får man alltid samma förslag på frakt, beroende på vikt.
Dessa frakter om det är lite grejor, annars bara den dyra.
Registered (Tracking) Parcel - Netherlands to Sweden  $14.71
Standard (No Tracking) Mail - Netherlands to Sweden  $4.47

Själv handlar jag en hel del från HK, totalt sett fungerar det jättebra.
Det finns kvalitetsbrister men det är fortfarande prisvärt, speciellt på tillbehör, tex islagsmuttrar här hemma 28-53 kr/10st och på HK 70-90 cent för tio st.

När det gäller radio så litar jag inte på deras orange serie.

Jag har haft reklamationer , filmat och följt deras anvisningar och fått nytt utan krav på att sända tillbaka det gamla.
-------------------------------------------------------------------------
Flyger hellre än bra och stafvel bjuder jag på